De primaire competentie van iedere lobbyist is professioneel borrelen. Veel van mijn collega’s proberen dit clichébeeld stelselmatig te ontkrachten en hangen een zielig verhaal op over lange dagen en hard werken maar laat ik u vertellen - u had het altijd al gedacht en terecht - lobbyisten borrelen zich suf. Hoogtijdagen voor dergelijke bijeenkomsten: het nieuwjaarsreceptieseizoen.
Wie denkt dat je gezellig iedere avond gratis alcohol en versnaperingen naar binnen staat te duwen, komt niet ver en bovendien, kilo’s aan. Professioneel borrelen is een kunst, die ik eerlijk gezegd maar matig beheers. Mocht u toch niet onder dit borrelgeweld uit kunnen komen, hierbij enkele vuistregels van iemand die het allemaal al eens verkeerd heeft gedaan.
1. Kom ongeveer een half uur na aanvang binnen, met een beetje geluk begint de gastvrouw/heer dan net met de onvermijdelijke welkomstspeech, en kunt u rustig achterin de zaal aansluiten en alvast de aanwezigen scannen. Staat de gastheer bekend als lang van stof, kom dan drie kwartier na aanvang. Meer dan een uur te laat komen kan alleen als je écht belangrijk bent. Blijf nooit tot het einde. Dat is triest.
2. Voor dames: draag geen wit (vlekken), rood (te hoerig), te blote (idem) of te warme kleding (te zweterig). Als u weet dat u de receptiezaal betreedt via een trap met ‘zwevende treden’, verdient het aanbeveling niet in een rok of jurkje te komen, weet ik helaas uit ervaring. Voor heren: geen trui. Dat is zielig.
3. Drink niet teveel, maar als vrouw rond de dertig wel één glaasje wijn, anders word je na drie kwartier gefeliciteerd met je zwangerschap (‘ik dacht al een buikje te zien!’). Teveel snacken is ook niet chique, maar was je van plan met de borrelhapjes in je avondeten te voorzien, positioneer je dan aan het begin van de looplijn van de catering, voor eerste keus uit een verse schaal. Niets zo vies als het laatste lauwe vlammetje.
4. De Stivoro zal mij hiervoor levenslang in de Abu Ghraib willen zetten, maar: roken verbroedert. Het gezamenlijk verkleumen onder een tochtig afdakje zet aan tot het delen van roddels en ontboezemingen, die die saaie gezondheidsrakkers binnen voor zich houden.
5. Bedenk van tevoren wie je graag wilt spreken en blijf uit de buurt van notoire drinkers, handtastelijken en andere klevers (zie regel 1). Praat nooit langer dan tien minuten met iemand, ook niet als (jij denkt dat) het een echt interessant gesprek is. Het is volstrekt geaccepteerd om, wanneer iemand juist van wal wil steken over de langverwachte Europese richtlijnen aangaande de middelgrote zoetwaterkokkelvangst, iets van ‘He, is dat niet Caroline, die móét ik even hebben’ te mompelen en in de menigte te verdwijnen. Te vermijden borrelonderwerpen: roddels over Belangrijke Mensen die zich mogelijk ook op de receptie bevinden, wratten, terminale ziektes of andere anekdotes in de (psycho)medische sfeer, je eigen kinderen of vakanties. Goede onderwerpen: de kinderen of vakantie van je gesprekspartner, de sfeer (op de receptie zelf of in het land, de politiek, een continent naar keuze) en het weer. Nooit proberen: humor. Dat leidt (in mijn geval althans) vrijwel altijd tot uiterst pijnlijke situaties.
Het valt niet mee, dat borrelen. Succes!
- Dit stukje verscheen eerder op www.rePublic.nl -
Geen opmerkingen:
Een reactie posten