zondag 11 december 2011

wk 44-49: over de baron en meer bijzondere figuren

Hoewel met al die toppen in Brussel zich een waar berglandschap begint af te tekenen, heb ik niet echt het gevoel dat de Grote Oplossing al nabij is. Soms wel vreemd om gewoon door te werken aan Europese dossiers alsof er niks aan de hand is, terwijl het bijna niet anders kan dan dat de organisatie en werkwijze (en de begroting?) van de EU de komende tijd ingrijpend gaan veranderen. Dat was in ieder geval wel de inschatting van Frans van Daele, kabinetschef van Herman van Rompuy en gastspreker tijdens het werkbezoek van de colleges van Gedeputeerde Staten van Gelderland en Overijssel aan Brussel eind november. Voltallig waren zij naar Brussel getogen om zich bij te laten praten over de laatste ontwikkelingen in de EU. Baron van Daele - vanwege zijn uitzonderlijke verdiensten voor de Belgische federatie door de koning in de adelstand verheven - vergastte beide colleges op een heldere analyse van de toekomst van de Europese samenwerking, gebaseerd op zijn ervaringen binnen de Europese Raad. Daarnaast praatten de bestuurders met Europarlementariërs, ambtenaren van de Europese Commissie en de Nederlandse Pe
Voor het Berlaymont-gebouw
rmanente Vertegenwoordiging over het Europese Landbouw- en Cohesiebeleid. En met reden, want de week daarop stond Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk alweer op de stoep, voor een vergadering van de plattelandswerkgroep van de AER, een regionale netwerkorganisatie. Superhightec mag ik wel zeggen, want via een online videoverbinding kon de secretaris van dit overleg vanuit Straatsburg gewoon aan de vergadering deelnemen, duidelijk zicht- en hoorbaar door de laptop. Ze werd heel schattig telkens even bijgedraaid, zodat ze iedereen die aan het woord was kon zien. Rondom de vergadering had ik voor de gedeputeerde een aantal gesprekken gepland met relevante stakeholders. De laatste afspraak was met een enigszins gehaaste Bas Eickhout, Europarlementariër voor Groenlinks, die al met één been in het vliegtuig stond om naar de klimaattop in Durban te vertrekken. Hij was niet erg positief over de landbouwplannen van de Commissie, en nog minder over de Nederlandse inzet in de Europese onderhandelingen. Eickhout maakt zich zorgen over het onwrikbare voornemen vast te houden aan de korting van 1 miljard op de Nederlandse afdracht aan de EU. Door deze fixatie op het verminderen van de uitgaven 'vergeet' het kabinet dat je de nettobetalingspositie ook kunt verbeteren door de inkomsten vanuit Europa te vergroten. Hierdoor laten we potjes met Europees geld lopen, waar andere landen wel gebruik van maken. Niet slim, volgens Eickhout.
Hij kreeg bijval uit, voor mij althans, onverwachte hoek, namelijk het PVV-tweedekamerlid Louis Bontes. In gesprek met Statenleden uit alle provincies over Europese Zaken zei hij, dat als Europa dan toch geld te verdelen heeft, Nederland wel gek zou zijn om daar niet zoveel mogelijk van binnen te halen. Geen speld tussen te krijgen, toch? Omdat ik toch in de buurt was, woonde ik diezelfde dag ook nog een algemeen overleg bij in de Tweede Kamer over het deelakkoord natuur tussen Rijk en provincies. Ook daar is het laatste woord nog niet over gezegd!
En verder: samen met de provinciale landbouwexperts het position paper over GLB aangescherpt, presentaties gegeven aan onder andere de gemeente Losser en de colleges van burgemeester en wethouders van Noordoos-Brabant, Gedeputeerde Traag op bezoek gehad, afscheid genomen van mijn - als u mij toestaat- flamboyante collega Edward Figee en voor de derde keer op rij de Zevenheuvelenloop gelopen door het prachtige Gelderse landschap. Ieder jaar een waar feestje, al vond ik het erg jammer dat van hogerhand was besloten dit keer niet zoals andere jaren met een provinciaal team deel te nemen. De bezuinigingen gingen ook niet aan dit sportieve en toeristische uithangbordje van Gelderland voorbij blijkbaar. Volgend jaar hopelijk beter.
Maar nu eerst: kerstvakantie! In 2012 meld ik mij weer met nieuwe avonturen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten