Zo lunchte ik dinsdag traditioneel met de delegatie van de Achterhoek in de Ierse pub Kitty o'Sheas, om mij daarna te spoeden naar het nabij gelegen hotel waar de bestuurders van de Stedendriehoek nog aan de koffie zaten. Nog snel even met de burgemeester van Deventer zijn bijdrage die avond afgestemd voor het Oost-Nederlandse netwerkevent. Terug op het HNP was de catering al bezig met de voorbereidingen van het 'walking dinner' voor maarliefst 130 gasten, voornamelijk bestuurders uit Oost-Nederland. Hoewel het snikheet was in de zaal (achteraf bleek dat de airco per ongeluk op maximaal verwarmen was gezet in plaats van koelen...) en er wat problemen met de microfoon waren, werd er volop gediscussieerd over de rol van de decentrale overheden op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Dit alles onder de bezielende leiding van moderators Co Verdaas, gedeputeerde Gelderland en Jan Bart Wilschut, secretaris van de regio Achterhoek, die een alternatieve carrière als showmasters zeker niet zou misstaan! En er was een heuse twitterwall met hashtag (#od11oostnl), waar naar hartelust gebruik van werd gemaakt, heel modern allemaal. Maar er werd vooral ouderwets genetwerkt, waardoor het geheel nog het meeste weghad van een Oost-Nederlandse nieuwjaarsreceptie op locatie. Een geslaagde avond, constateerde ik tevreden met een grote groep Twentenaren na afloop met een welverdiend witbiertje op place Lux. Foto's volgen.
Op woensdag kon ik maar gedeeltelijk deelnemen aan de workshop van de Achterhoek in het Comité van de Regio's, want ik wilde graag naar de presentatie van de nieuwe Europese landbouwplannen. Dit gebeurde in alle lidstaten met een simultaan uitgezonden persconferentie van Eurocommissaris Çiolos gevolgd door een live-toelichting van Commissieambtenaren van de desbetreffende nationaliteit. Vanwege de Open Dagen kon ik niet naar de presentatie in Den Haag, maar ik mocht gelukkig aansluiten bij die van lidstaat België. Gek genoeg heeft de Commissie ook in Brussel een vertegenwoordiging, op een steenworp afstand van het echte Commissiegebouw. Zo zat ik dus te kijken naar een persconferentie via internet, die 100 meter verderop in het echt plaatsvond. De toelichting door de twee Belgische Commissie-ambtenaren werd voor de helft in het Frans en voor de helft in het Nederlands gehouden, met tolken en koptelefoons. Gelukkig beheers ik net als de meeste Vlamingen beide talen, maar het lijkt me wel enorm vermoeiend om bij de Belgische federale overheid te werken waarbij dit waarschijnlijk altijd zo gaat!
Deze week met experts uit de provincies hard aan het werk om met de kennis van nu ons position paper van eind 2010 aan te scherpen. De meningen in heel Europa zijn sterk verdeeld, met name over de verplichte vergroeningscomponent: spannende tijden voor de toekomst van de landbouw!
Verder nog onder leiding van onze 'van alle markten thuis'- Rijkstrainees Roel en Renske het lobbyspel gespeeld met Gelderse jongeren. Daarbij viel vooral het enthousiasme op van mijn collega Bas, in het dagelijks leven vertegenwoordiger van Oost-Nederland /Twente in Den Haag, maar voor de gelegenheid begeleider van de Greenpeace-lobbyisten. Bas was vooral zelf erg in zijn nopjes met het feit dat hij met zijn groepje de liberale EP-fractie had weten te overtuigen van de aanleg van groene zones door heel Europa. Dat krijgen we in het echt niet vaak voor elkaar!
Ekiden-marathon: Geen drama maar zon in Heizel-stadion |
PS: vanaf nu is Oost-Nederland ook te volgen op twitter: @OostNederlandEU