Ma 22-3
Maandag begint met een overleg met een collega in Overijssel over geparkeerde vrachtwagens. Groot probleem! Omdat vrachtwagens in Duitsland op zon- en feestdagen de weg niet opmogen, gaan ze allemaal op zaterdagavond aan de Nederlandse kant van de grens parkeren. Op de vluchtstroken bij de A12 bijvoorbeeld. Gevolg: onveilige situaties en overlast. Hoewel de Duitse wet dit veroorzaakt, zitten wij met het probleem. Niet eerlijk! Dus veel overleggen met onze Duitse collega’s in Nordrhein-Westfalen over hoe dit op te lossen. Tot nog toe zonder resultaat begrijp ik.
Ook nog gesproken over de Oost-Nederlandse strategie in het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwdossier) en kennisgemaakt met gedeputeerde Job Klaasen, die onder andere over mobiliteit gaat. Weer die parkeerplaatsen.
Wo 24-3
Woensdag zit ik bij een ‘informele hoorzitting’ van de gecombineerde Statencommissies van Gelderland en Overijssel die Landbouw in het pakket. Onderwerp: de positie van Oost-Nederland in de toekomst van het GLB. Bij zo’n complex onderwerp is het lastig precies te definiëren wat het Oost-Nederlandse standpunt zou moeten zijn, en of er niet misschien twee lobby-boodschappen moeten zijn: eentje voor Den Haag en eentje voor Brussel. De Statenleden zijn goed geïnformeerd en het debat was pittig. Leuk hoor! Zijn paardenbakken lelijk en hobbyboeren erg? Ergens na de zomer worden de eerste voorstellen van de Europese Commissie verwacht, dus we hebben nog even.
Vervolgens met mijn toekomstige stagiaire Susan naar Brussel gereden om haar alvast kennis te laten maken met het HNP en voor het netwerkevent van de drie noordelijke provincies, verenigd in de Stichting Noord-Nederland. Zeven praatjes over innovatieve clusters in het Noorden, een beetje te technisch voor mij... Het was in ieder geval strak georganiseerd, en het gezelschap was goed en het eten heerlijk, dus ik heb me prima vermaakt en Susan gelukkig ook!
Do 25-3
Ochtendvergadering bij de vertegenwoordiging van Bremen van de Neue Hanse Interregio (NHI), een samenwerkingsverband waar Overijssel lid van is. Alles auf Deutch ja, dus het is maar goed dat ik in juni een cursus Duits mag gaan volgen, want ich kan da wirklich nichts von. Tenminste, ik volg het allemaal prima, maar zelf iets zeggen is toch wieder andere Kuche. Maar wel interessant, het ging onder andere over structuurfondsen en hoe de NHI zich zou moeten positioneren in de discussie rond macroregio’s die als paddenstoelen de grond uitschieten overal in Europa. ’s Middags nog een gesprekje met een oud Statenlid van Gelderland die nu bezig is met een project rondom bewonersparticipatie en energiezuinig bouwen. Was toevallig in Brussel en kwam kennismaken. Hij is ook raadslid geweest in Den Haag en kende veel van mijn oud-collega’s bij de griffie!
Vr 26-3
Europese top… even vergeten. Dus stond 2 uur muurvast voor mijn huis, op 500 meter van het raadsgebouw, en kon geen kant op. Wat een drama, die top zelf ook overigens. Hierbij citaat uit een analyse van denktank EPC over het financiële reddingsplan voor Griekenland:
‘In a characteristically European fashion, the final statement allows virtually everyone to declare victory.[ …]
Equally characteristically, the language adopted in the Declaration is revealing. For instance, the
paragraph on the increased role of the European Council to “improve the economic governance” of the Union, was worded very differently in the original Franco-German paper, which said instead that “the European Council should become the economic government” of the EU. While the term gouvernement économique” remains in the French language version (even though the term gouvernance is increasingly common in France), the German text speaks of “wirtschaftspolitische Steuerung”, the Italian one of “la governance economica” and the Spanish of “el Gobierno economico”.’
Tot zover de Europese éénwording.
Maar het werd algauw beter want ’s middags mocht ik afreizen naar het schitterende Groesbeek, onder (of liever gezegd boven) de rook van Nijmegen, alwaar de eerste editie van een hopelijk nieuwe traditie plaatsvond, namelijk de ‘Gelderse Primeur’: 13 Gelderse wijnboeren presenteerden hun waar aan een gemêleerd gezelschap van stakeholders, lokale bestuurders en een enkel verdwaald kamerlid. Ook de Franse honorair consul was voor de zekerheid maar even op inspectie gegaan. Bob Roelofs, griffier van de Gelderse Provinciale Staten, interviewde op onnavolgbare wijze het college en een aantal wijnboeren. Ik begin ze nu een beetje te kennen, de bobo’s uit de regio, dus het was een dolle boel met de burgemeesters van de Gelderse metropolen Brummen, Voorst, Millingen aan de Rijn, Bronckhorst en Oost-Gelre. En met Europa-gedeputeerde Co Verdaas (bijgenaamd ‘Co van de Regio’) nog herinneringen opgehaald aan zijn studententijd in Nijmegen waarbij hij voor een bijbaantje aan de lopende band naar Groesbeek fietste om eieren op barstjes te controleren. Those were the days…
En die Gelderse wijn is niet mis! Volgend jaar weer!
dinsdag 30 maart 2010
donderdag 25 maart 2010
week 11: over muskusratten, bushokjes, vleeskalveren en rubberbootjes
Maandag 15-3:
Maandag is mijn vaste dag in het Oosten, de ene week Gelderland, de andere in Overijssel. Deze maandag mag ik naar Arnhem. Diverse overleggen. Ook mijn beoordelingsgesprek, want ik ben nu een jaar in dienst. En hoera, ik mag blijven! Hoewel: vanwege de bezuinigingen die de provincie Gelderland aan het bekokstoven is (60 miljoen!), is dat nog maar de vraag. Ach, ik kan altijd nog muskusratten gaan vangen. O nee, dat hebben we net naar de waterschappen geschoven…
Ook een kennismakingsgesprek met onze nieuwe algemeen directeur, Paul van Kalmthout. Hij blijkt goed op de hoogte van de provinciale lobby in Brussel, nog vanuit een vorige functie bij Binnenlandse Zaken.
Dinsdag 16-3:
’s Ochtends overleg bij de vertegenwoordiging van Nieder- österreich met een aantal andere regio’s die een workshop gaan organiseren tijdens de regionale Open Dagen in oktober in Brussel. We willen laten zien dat we mooie dingen doen met structuurfondsen en dat het zonde zou zijn daar in de toekomst niet mee door te gaan. Fietspaden aanleggen met Europees geld is zóó 2005.
Vervolgens naar de Koepel der Koepels: het CEMR. Hierin zitten alle Europese IPO’s en VNG’s en wat er verder nog centraal aan decentralen georganiseerd is. Ik zit namens het IPO in de Transportwerkgroep. Mijn collega uit het Brusselse gewest vertelt de tragische geschiedenis van hun pogingen om iets aan verkeersdoorstroming te doen. Iedereen die wel eens in Brussel komt weet hoe ver het daarmee staat… Ik blijf mij verbazen over de chaos in Brussel: in de straat waar we vergaderen staan bijvoorbeeld 2 bushaltes. Dit komt omdat de straat precies de grens vormt tussen twee gemeentes, die het allebei nodig vonden een eigen OV-systeem met eigen bushaltes te betalen.
Vervolgens, in het zelfde pand aan het Square de Meeús, de Hoec-borrel, vernoemd naar de werktitel van het gebouw waar onder andere de Nederlandse vier grote steden zetelen: House of the European Cities. Het is maar goed dat ze geen House of the European Regions heten, dan was de afkorting toch wat minder fraai…
Ik sluit de werkdag af met de maandelijkse landbouwborrel van Europarlementariër Esther de Lange. Dit keer met een spreker van de productschappen Akkerbouw, de sectorale kansen, bedreigingen en uitdagingen vlogen mij weer om de oren. Wel erg gezellig altijd, met die agrariërs.
Woensdag 17-3:
Van 9 tot 15 tweede helft van de CEMR-vergadering. Mag vertellen hoe het Nederlandse kilometerheffingsysteem eruit komt te zien, als het er nog van komt tenminste. Mijn Franse collega vertelt mij dat hij het ongelooflijk vindt dat Nederlanders hiermee akkoord gaan. In Frankrijk zou zoiets nooit kunnen vanwege de schending van de privacy, denkt hij. Ook mijn Estse collega kan er niet zoveel mee, file bestaat daar niet, zo dunbevolkt is het daar. Mijn Engelse collega houdt een mooi verhaal over de Londense ‘congestion charge’ iedereen die van buiten naar het Londense centrum wil moet 8 pond betalen. Het schijnt toch wel min of meer te werken. Misschien iets voor Brussel?
Donderdag 18-3
Conferentie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in Amsterdam. Het duizelt mij al voor de pauze van de High Nature Value Area’s, vierbedrijvenmodellen, randenbeheer en bufferzones en eerste en tweede generatiebiobrandstoffen. Je moet als boer tegenwoordig onderhand gepromoveerd zijn om je eigen sector nog een beetje te begrijpen! In de pauze kwam mijn collega Fons daar nog weer overheen omdat ik in al mijn onschuld vroeg hoe het nou zat met die vleeskalveren in Gelderland. Die zijn namelijk voor 100 % van hun inkomen afhankelijk van Brussels geld. Hoe kan dat nou? Nou, het is echt superingewikkeld dus. Ook nog 2 mensen van Greenpeace tegengekomen. Die doen tegenwoordig ook aan landbouw. Dus als u binnenkort een rubberbootje aan een melkkoe vastgeketend ziet zitten, dan weet u ervan!
Vrijdag 19-3
Poeh, de week is gelukkig weer voorbij. Ik lunch nog met een vriendje bij de Europese Commissie en ga daarna met mijn collega van Flevoland Sidony koffiedrinken bij een caféetje in de buurt. Sidony is één van mijn meest ervaren collega’s en heeft aangeboden mijn mentor te zijn. Vandaag nemen we een lobbyfiche door dat ik gemaakt heb voor Transport. Vroeger werden die op alle HNP-dossiers gemaakt, maar die traditie is in verval geraakt. Is toch nog best moeilijk, zo’n fiche! Ik moet nog veel leren… Volgende week weer.
Maandag is mijn vaste dag in het Oosten, de ene week Gelderland, de andere in Overijssel. Deze maandag mag ik naar Arnhem. Diverse overleggen. Ook mijn beoordelingsgesprek, want ik ben nu een jaar in dienst. En hoera, ik mag blijven! Hoewel: vanwege de bezuinigingen die de provincie Gelderland aan het bekokstoven is (60 miljoen!), is dat nog maar de vraag. Ach, ik kan altijd nog muskusratten gaan vangen. O nee, dat hebben we net naar de waterschappen geschoven…
Ook een kennismakingsgesprek met onze nieuwe algemeen directeur, Paul van Kalmthout. Hij blijkt goed op de hoogte van de provinciale lobby in Brussel, nog vanuit een vorige functie bij Binnenlandse Zaken.
Dinsdag 16-3:
’s Ochtends overleg bij de vertegenwoordiging van Nieder- österreich met een aantal andere regio’s die een workshop gaan organiseren tijdens de regionale Open Dagen in oktober in Brussel. We willen laten zien dat we mooie dingen doen met structuurfondsen en dat het zonde zou zijn daar in de toekomst niet mee door te gaan. Fietspaden aanleggen met Europees geld is zóó 2005.
Vervolgens naar de Koepel der Koepels: het CEMR. Hierin zitten alle Europese IPO’s en VNG’s en wat er verder nog centraal aan decentralen georganiseerd is. Ik zit namens het IPO in de Transportwerkgroep. Mijn collega uit het Brusselse gewest vertelt de tragische geschiedenis van hun pogingen om iets aan verkeersdoorstroming te doen. Iedereen die wel eens in Brussel komt weet hoe ver het daarmee staat… Ik blijf mij verbazen over de chaos in Brussel: in de straat waar we vergaderen staan bijvoorbeeld 2 bushaltes. Dit komt omdat de straat precies de grens vormt tussen twee gemeentes, die het allebei nodig vonden een eigen OV-systeem met eigen bushaltes te betalen.
Vervolgens, in het zelfde pand aan het Square de Meeús, de Hoec-borrel, vernoemd naar de werktitel van het gebouw waar onder andere de Nederlandse vier grote steden zetelen: House of the European Cities. Het is maar goed dat ze geen House of the European Regions heten, dan was de afkorting toch wat minder fraai…
Ik sluit de werkdag af met de maandelijkse landbouwborrel van Europarlementariër Esther de Lange. Dit keer met een spreker van de productschappen Akkerbouw, de sectorale kansen, bedreigingen en uitdagingen vlogen mij weer om de oren. Wel erg gezellig altijd, met die agrariërs.
Woensdag 17-3:
Van 9 tot 15 tweede helft van de CEMR-vergadering. Mag vertellen hoe het Nederlandse kilometerheffingsysteem eruit komt te zien, als het er nog van komt tenminste. Mijn Franse collega vertelt mij dat hij het ongelooflijk vindt dat Nederlanders hiermee akkoord gaan. In Frankrijk zou zoiets nooit kunnen vanwege de schending van de privacy, denkt hij. Ook mijn Estse collega kan er niet zoveel mee, file bestaat daar niet, zo dunbevolkt is het daar. Mijn Engelse collega houdt een mooi verhaal over de Londense ‘congestion charge’ iedereen die van buiten naar het Londense centrum wil moet 8 pond betalen. Het schijnt toch wel min of meer te werken. Misschien iets voor Brussel?
Donderdag 18-3
Conferentie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in Amsterdam. Het duizelt mij al voor de pauze van de High Nature Value Area’s, vierbedrijvenmodellen, randenbeheer en bufferzones en eerste en tweede generatiebiobrandstoffen. Je moet als boer tegenwoordig onderhand gepromoveerd zijn om je eigen sector nog een beetje te begrijpen! In de pauze kwam mijn collega Fons daar nog weer overheen omdat ik in al mijn onschuld vroeg hoe het nou zat met die vleeskalveren in Gelderland. Die zijn namelijk voor 100 % van hun inkomen afhankelijk van Brussels geld. Hoe kan dat nou? Nou, het is echt superingewikkeld dus. Ook nog 2 mensen van Greenpeace tegengekomen. Die doen tegenwoordig ook aan landbouw. Dus als u binnenkort een rubberbootje aan een melkkoe vastgeketend ziet zitten, dan weet u ervan!
Vrijdag 19-3
Poeh, de week is gelukkig weer voorbij. Ik lunch nog met een vriendje bij de Europese Commissie en ga daarna met mijn collega van Flevoland Sidony koffiedrinken bij een caféetje in de buurt. Sidony is één van mijn meest ervaren collega’s en heeft aangeboden mijn mentor te zijn. Vandaag nemen we een lobbyfiche door dat ik gemaakt heb voor Transport. Vroeger werden die op alle HNP-dossiers gemaakt, maar die traditie is in verval geraakt. Is toch nog best moeilijk, zo’n fiche! Ik moet nog veel leren… Volgende week weer.
Abonneren op:
Posts (Atom)